Lectii PHP

   HyperText Markup Language (HTML) este un limbaj de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afișate într-un browser (sau navigator). Scopul HTML este mai degrabă prezentarea informațiilor – paragrafe, fonturi, tabele ș.a.m.d. – decât descrierea semanticii documentului. Un cod HTML poate fi creat si redactat la fel ca si codul php cu ajutorul redactorelor indicate in articolul ce este PHP?


Componenta unui document HTML este:
a). versiunea HTML a documentului
b) zona head cu etichetele <head> </head>
c) zona body cu etichetele <body> </body> sau <frameset> </frameset>
Versiunea HTML poate fi:
HTML 4.01 Strict
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
HTML 4.01 Transitional
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">HTML 4.01 Frameset
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
HTML 5
<!DOCTYPE HTML>


Un exemplu de script HTML:
<!DOCTYPE HTML>

<html>
<head>
<title>Titlul</title>
</head>
<body>

</body>

</html>

Dupa cum observam din codul de mai sus orice script se incepe cu <> si se termina cu </>, la fel si codul HTML: <html>aici se afla restul codului</html>.
Rindul <title>Titlul</title> ne permite de a da o denumire paginii web pe care o va rula scriptul din <body>
</body>, in exemplu pagina va avea denumirea Titlul
Între tagurile <body></body> se scriu celelalte "instrucțiuni". Tagul <body> permite stabilirea fundalului și a culorii hiperlinkurilor.

   PHP ( PHP: Hypertext Preprocessor) este un limbaj de scripting de uz general, cu cod-sursă deschis (open source), utilizat pe scară largă, și care este potrivit în special pentru dezvoltarea aplicațiilor web și poate fi integrat în HTML. Un script html, php, css poate fi creat, redactat cu ajutorul unui simplu txt fail sau sunt redactore speciale ca exemplu "notepad++", "akelpad" sau un soft foarte util ceea ce simplifica crearea saiturilor "Adobe dreamweaver", este un redactor cu o gama larga de posibilitati si mai ales pentru programisti.
 Un exemplu de script ce afiseaza textul "Acest text se afiseaza" in browser:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
    <head>
        <title>Exemplu</title>
    </head>
    <body>

        <?php
        echo "Acest text se afiseaza";
        ?>

    </body>
</html>

In scriptul de mai sus codul php este de culoare rosie, restul este codul HTML, ceea ce inseamna ca codul php se introduce in interiorul unui cod HTML.

În locul unei mulțimi de comenzi pentru a afișa HTML (cum este cazul în C sau Perl), paginile PHP conțin HTML cu cod-sursă încorporat, care realizează "ceva" (în acest caz, afișează "Acest text se afiseaza"). Codul-sursă PHP este încorporat între niște instrucțiuni de procesare de început și de sfârșit speciale <?php și ?>, care vă permit să intrați și să ieșiți din "modul PHP".

Ceea ce face PHP să difere de un JavaScript de partea clientului este că codul său este executat pe server, generând HTML care este apoi trimis către client. Clientul va primi rezultatele rulării acelui script, fără a putea cunoaște codul-sursă ce stă la bază. Dumneavoastră chiar puteți să configurați web server-ul să proceseze toate fișierele HTML cu PHP, și atunci într-adevăr nu va fi nici o modalitate ca utilizatorii să afle ce aveți ascuns în mânecă.

Cel mai bun lucru la PHP este simplitatea extremă pentru un începător, dar totodată existența multor facilități avansate pentru un programator profesionist. Să nu vă fie teamă să citiți lista lungă a facilităților PHP. Puteți să vă implicați în scurt timp și să începeți a scrie scripturi simple peste câteva ore.

  CSS (Cascading Style Sheets) este un standard pentru formatarea elementelor unui document HTML. Stilurile se pot atașa elementelor HTML prin intermediul unor fișiere externe sau în cadrul documentului, prin elementul <style> și/sau atributul style. CSS se poate utiliza și pentru formatarea elementelor XHTML, XML și SVGL.
==============================================
Suntem recunoscatori pentru email, socializare si comentarii, succes!! :)

Introdu emailul tau si primesti articole gratis:

Apasa mai jos, arata si prietenilor
В Blogger В Twitter во ВКонтакте В Одноклассники В Мой Мир В Facebook

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu